pannenkoeken

recepten

Recepten

Het begint met zakken tarwe (de meest gebruikte graansoort) naar boven in de molen te hijsen (luien) vanwaar het een verdieping lager, via kaar en schuddebak, tussen de molenstenen gestort wordt en gemalen.
Daarna valt de gemalen tarwe (het meel) weer een verdieping lager, via de meelpijp.
Nu is het een kwestie van opvangen in zakken en het (volkoren)meel is klaar.
Meel is volledig gemalen graan, waar kiem (de kern), meellichaam en zemel (de buitenlaag) inzit.
Bloem van een korenmolen daarentegen bestaat alleen uit de kiem en het lichte gedeelte van het meellichaam (dicht tegen de kiem). Het zware gedeelte (dicht tegen de zemel) van het meellichaam (= gries) en de zemel worden eruit ‘gebuild’ via een ronddraaiende zeefmachine.
Ter illustratie van deze werkwijze gebruikt Korenmolen Windlust een set van drie handzeven met verschillende zeefdichtheid óf onze zelfgebouwde buil, staat op de maalzolder.
Na volledig zeven blijft er bloem, gries en zemelen over.

Natuurlijk lijkt het maalproces gemakkelijk zo, maar de molenaar heeft allerlei keuzen moeten maken om perfect meel te maken. Zo zijn de snelheid waarmee de molenstenen draaien, de afstand tussen de molenstenen en de geulen in de molensteen maar enkele factoren die van invloed zijn op het eindproduct. Dit is allemaal waar het vakmanschap van de molenaar bij komt kijken.
Tekst o.a. van deze site.

Als u klikt op de afbeelding kunt u het complete PDF (twee pagina’s) downloaden en bekijken of printen.
U heeft Acrobat Reader nodig om het bestand te openen.

Heeft u nog lekkere recepten uitgevonden?
Ons e-mailadres: windlust@windlustnootdorp.nl