Fabricage van de nieuwe roeden goed op weg
De nieuwe roeden voor de Windlust zijn bijna klaar. Molenmaker en gespecialiseerd molenroedenfabrikant Beijk in Afferden verwacht de werkzaamheden in mei af te ronden. Daarna gaan de roeden op transport naar molenmaker Verbij. Die zal de andere onderdelen maken en monteren, zoals de heklatten van de wieken. De fokken en kleppen van de huidige wieken worden hergebruikt.
We verwachten dat de nieuwe wieken aan het einde van de zomer op molen komen. De roeden worden dan in de askop ‘gestoken’, zoals dat bij molenmakers heet. Op de foto’s is te zien hoe dat op 14 december 1987 met de huidige roeden is gedaan.
Werkbezoek
Dick Steeneveld, Albert van der Steen, Simon van Ede en Kees de Koning gingen op 9 april bij Beijk op bezoek. Ze bekeken daar de uitvoering en voortgang van het werk aan de roeden. Vorig jaar waren Frank de Koning (met zijn jarenlange ervaring met constructiewerk bij Aweta) en Kees de Koning al eens bij Beijk geweest om de details van de fabricage vooraf door te nemen. We zijn bij beide bezoeken bijzonder hartelijk ontvangen door eigenaar en directeur Max Beijk.
Constructie roeden
De constructie van de roeden is van staal. De belastingen op de roeden nemen naar de tip toe af. Bij het ontwerp wordt de plaatdikte van de as naar de tip steeds dunner: bij de as is de dikte 10 mm en bij de tip 4 mm. Met de platen wordt een kokerconstructie gelast.
Bij de roeden die nu op onze Windlust zitten – en bij veel roeden van andere molens – is geconstateerd dat de lassen in het verleden niet heel zorgvuldig zijn gemaakt. Door de wisselende belastingen kunnen vanuit zulke defecten in de lassen scheuren in de constructie ontstaan. De kwaliteit van de lassen is dus bepalend voor de levensduur van de nieuwe roeden.
Kwaliteit laswerk
Bij Beijk wordt het laswerk door gecertificeerde lassers uitgevoerd. De kwaliteit van de lassen wordt eerst door Beijk met ultrasoon onderzoek bepaald. Als de roeden helemaal in elkaar gezet zijn, worden de lassen nogmaals onderzocht door een specialistisch inspectiebedrijf. Van iedere las worden de gegevens in een dossier vastgelegd. Gedurende de ontwerplevensduur van 50 jaar kunnen de lassen regelmatig opnieuw onderzocht worden en kunnen de resultaten vergeleken worden met de gegevens die nu vastgelegd worden.
Nadat de roeden in elkaar gezet zijn en alle constructieve details zijn aangebracht, worden de roeden thermisch verzinkt. Hiermee wordt een zeer goede corrosiebestendigheid bereikt. Na het verzinken worden de roeden geschilderd.
Vertrouwen
Tijdens het bezoek is het gehele productie- en inspectieproces bekeken en zijn ook een aantal constructie- en afwerkingsdetails besproken. De algemene indruk van het werk van Beijk is zeer goed en we hebben er alle vertrouwen in dat onze nieuwe roeden op de best mogelijke manier gemaakt zijn.