De molen

Regelmatig kunt u een van onze vijf gediplomeerde molenaars op de molen aantreffen. Doel van onze stichting is immers o.a. het draai- en maalvaardig houden van korenmolen Windlust. Deze vijf molenaars zorgen er samen voor dat de molen frequent draait; begin jaren 2000 bedroeg het aantal omwentelingen ongeveer 150.000; vanaf 2008 kwam het aantal boven de 200.000 met in 2009 een piek van ruim 400.000. Daarna bedroeg het aantal omwentelingen zo’n 300.000 tot 330.000. De laatste jaren wordt er veel gemaald en dan draait de molen langzamer; daardoor zitten we nu weer onder de 300.000 omwentelingen.

Aantal omwentelingen per jaar [Klik voor grotere weergave]

Molenaarsploeg van de Windlust v.l.n.r.: Dirk Pereboom, Tinus Verwijmeren (inmiddels in ruste), Dick Steeneveld, Fred Heidt en Cock Weerheim (eerste molenaar).
Inzet: Albert van der Steen [Klik voor grotere weergave]

De molenaars zijn:
Cock Weerheim, eerste molenaar, Fred Heidt, Dick Steeneveld, Dirk Pereboom en Albert van der Steen. Na ruim 23 jaar draaien met de molen is Tinus Verwijmeren, onze molenaar van het eerste uur, in mei 2019 gestopt als actief molenaar. Hij is nu ‘molenaar in ruste’.

Heeft u belangstelling om ook erkend molenaar te worden? Bedenk vooraf dat het een pittige opleiding is die u twee jaar lang elke zaterdag kost en waarbij u ook heel wat lesmateriaal te verwerken krijgt. U krijgt er wel een pracht van een hobby voor terug. Meer informatie over de mogelijkheden vindt u elders op onze website.

De molen wordt jaarlijks door zo’n 2000 tot 2500 mensen bezocht. De meeste bezoekers komen vanzelfsprekend uit Nederland, maar elk jaar weer zijn er vele bezoekers uit ongeveer alle delen van de wereld.

Print Friendly, PDF & Email