Actueel 62 Nationale Molendag 2011 en de “jarige” korenmolen ‘Windlust’

De 39ste editie van de Nationale Molendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 14 en zondag 15 mei. De korenmolen ‘Windlust’ van Nootdorp zet op de zaterdag haar deuren wijd open.

Op 2 april heeft de eerste molenaar van de korenmolen ‘Windlust’ (Dick Steeneveld) het certificaat behaald voor het vervolg van de vrijwillige molenaarsopleiding: het malen van graan. Een molenaar dient allereerst het ‘gewone’ diploma te behalen om een molen te mogen laten draaien. Logisch vervolg, specifiek voor een korenmolen zoals de ‘Windlust’, is de specialisatie in alles wat met het malen van graan te maken heeft.

Deze nieuwe vaardigheid van onze eerste molenaar zal goed van pas komen tijdens op zaterdag 14 mei, wanneer de 39ste editie van Nationale Molendag weer een feestelijk feit is. Als de wind het toelaat zal er die zaterdag gemalen worden op de korenmolen ‘Windlust’. Voor de bezoekers heeft de Stichting Vrienden van de Windlust te Nootdorp weer het een en ander in petto: er worden voor de kinderen pannenkoeken gebakken door enthousiaste vrijwilligers en er zullen zakjes pannenkoekenmeel, tarwebloem en vers gemalen volkorenmeel te verkrijgen zijn (zolang de voorraad strekt). Dit zijn cadeautjes van de Windlust voor u, dus fiets eens langs op 14 mei, laat uw kinderen een pannenkoek eten, beklim de steile trapjes van de molen en neem voor thuis zo’n zakje meel mee!
De cadeautjes zijn ter gelegenheid van het 125-jarig èn 230-jarig bestaan van de molen. Die dubbele “verjaardag” vereist natuurlijk wel een toelichting.

De korenmolen ‘Windlust’ is eind 1885, begin 1886 opgebouwd aan de Oudeweg, van oudsher de verbinding tussen de dorpen van Nootdorp en Pijnacker. De molen staat dit jaar dus 125 jaar op de huidige plek in Nootdorp.
De bovenbouw kwam echter van de molen op de Hopsteegse toren (tussen de Oostpoort en de Koepoort) in Delft. Die molen was daar gebouwd in 1781 en werd in 1885 afgebroken en verkocht aan molenaar Blonk in Nootdorp. Deze liet de molen op een stenen onderbouw aan de Oudeweg opnieuw opbouwen. De bovenbouw van de ‘Windlust’ bestaat dit jaar dus al 230 jaar !

Print Friendly, PDF & Email