Actueel 104 Nationale Molendag 2018

Een heel geslaagde Molendag voor de korenmolen Windlust

Zaterdag 12 mei jl. deed de korenmolen Windlust, net als veel andere molens in Nederland, mee aan de Nationale Molendag.
Om goed voor de dag te komen waren in de weken ervoor de binnenmuren op de begane grond en de meelzolder opnieuw gestuukt en deels van een nieuwe kalklaag voorzien. Daarna hebben de vrijwilligers de molen weer geheel schoongemaakt.
Op de molendag draaide de molen gepavoiseerd (met vlaggenlijnen tussen de wieken) en met volle zeilen. Jammer was wel dat er te weinig wind was om met de molen te malen.
Heel veel mensen hebben die dag de weg naar de Windlust gevonden, naar schatting zo’n 450 tot 500. Veelal kwamen ze uit Nootdorp en directe omgeving, maar ook toeristen hadden van de Molendag gehoord. Onze oudste molenaar, die graag een praatje met de bezoekers maakt, heeft die dag zijn kennis van de Engelse, Duitse en Italiaanse taal weer kunnen testen.

Door de hoeveelheid bezoekers heeft het vuur onder de drie pannenkoekenpannen de complete dag gebrand en op de drukste momenten was er zelfs een ‘verkeersregelaar’ nodig om de stroom mensen richting de meelzolder even te stoppen zodat er weer wat mensen die zolder af konden. Ook hebben veel kinderen deelgenomen aan de puzzeltocht door de molen, waarbij ze bij sommige vragen wel eens de hulp moesten inroepen van hun ouders of de aanwezige molenaars en bestuursleden.
Dankzij de jubileumacties – de stichting bestaat in 2018 twintig jaar – meldden zich die dag weer 9 nieuwe donateurs (‘vrienden’) aan, die als welkomstgeschenk het boek over de historie van de molen cadeau kregen. De speciale Molendagprijs voor dit boek leidde er toe dat er ook nog eens 15 exemplaren ervan werden verkocht. Tenslotte werd het gratis zakje volkorenmeel dat de bezoekers mochten meenemen, zeer gewaardeerd.

Veel bezoekers kochten ook een of meerdere zakken Windlustmeel. Door de continue geur van de pannenkoeken was vooral de pannenkoekenmix zo populair dat de voorraad in de loop van de middag uitgeput raakte.
Al met al was het een heel geslaagde Molendag voor de Windlust. Het bestuur bedankt alle bezoekers voor hun belangstelling voor de molen en de molenaars, andere vrijwilligers en de buren voor hun inspanningen of medewerking om van deze dag dit succes te maken.

Print Friendly, PDF & Email