Actueel 145 De Windlust staat stil

Onlangs heeft het bestuur van onze Windlust onderzoek laten doen naar de roeden (het metalen deel van de wieken) van onze molen. De wieken zijn bijna veertig jaar geleden gestoken en dat was aanleiding om pro-actief te kijken hoe de zaken erbij staan. Ultrasone testen hebben aangetoond dat de lassen van slechte kwaliteit zijn en dat er bij wisselende belasting kans is op scheuren. In het ergste geval zou dat kunnen leiden tot het afbreken van één van de wieken, met alle gevolgen van dien. Om elk risico op ongelukken uit te sluiten heeft het bestuur in nauw overleg met de molenaars besloten om de roeden te vervangen. Hiervoor worden op dit moment offertes aangevraagd bij gespecialiseerde molenmakers. Daarnaast hebben we besloten dat de molen niet zal draaien totdat de nieuwe roeden gemonteerd zijn.

Is er een risico dat de wieken afbreken?

Het korte antwoord is: nee, niet als de molen stil staat. Een metalen constructie kan zwaar belast worden voordat deze breekt. Tegelijkertijd geldt dat een metalen constructie kan bezwijken onder een veel lagere maar wisselende belasting, een effect dat bekend staat als vermoeiiing of ook wel metaalmoeheid. Als de molen draait is de belasting boven en onder verschillend en bij elke rotatie zijn er dus wisselende belastingen op de roeden. Door de molen nu stil te zetten, wijzigt de belasting niet meer en is het risico op breuk dus uitgesloten. Er is ook geen noodzaak om de wieken vast te zetten of te verwijderen.  Wel zullen de molenaars van tijd tot tijd de molen anders richten of de wieken een paar slagen laten maken. Dat laatste om te voorkomen dat de constructie ‘vast komt te zitten’.

Wordt er dan nog graan verkocht?

Een molen die niet draait kan natuurlijk ook niet malen. Bestuur en molenaars hebben nog de verschillende opties besproken om graan elders te laten malen en dat via de Windlust aan te bieden. Zo hebben we in het verleden molen de Roos uit Delft wel eens uit de brand geholpen toen zij met een renovatie bezig waren. Uiteindelijk hebben we besloten dat niet te doen. Het betekent dat op onze vaste verkoopadressen de voorraad binnenkort uitgeput is. Er is nog een kleine voorraad in de molen, maar dan zijn we ook daar uitverkocht. Dat is ook de reden dat we de komende periode niet elke week open zijn maar alleen de 2e en 4e week van de maand van 10 – 14 uur. Tegelijkertijd is er nog van alles te doen en ook op andere (zater)dagen kan het dus zijn dat er molenaars aan het werk zijn. Als de deur open staat en het bord buiten bent u nog steeds van harte welkom.

Hoe lang gaat dit duren?

Dat weten we pas als we offertes ontvangen hebben maar de ervaring bij andere molens leert dat dit zeker een half jaar gaat duren. De productie van nieuwe roeden en het bijbehorende houtwerk kost tijd en de montage kan ook niet onder alle weersomstandigheden. We zijn dus van diverse externe factoren afhankelijk. Het zou heel mooi zijn als we in 2024 nog weer zouden kunnen draaien, maar het zou zelfs voorjaar 2025 kunnen worden. Daarover zullen we u natuurlijk informeren. De komende periode willen we gebruiken om de molen goed na te lopen en allerlei onderhoud uit te voeren.

De restauratie van de wieken is een hele grote uitgave voor onze stichting. We zullen in de komende tijd de mogelijkheden voor subsidie van bijvoorbeeld de provincie Zuid-Holland of andere ondersteuning onderzoeken. Natuurlijk zijn alle bijdragen van bijvoorbeeld onze donateurs zeer welkom en uiteraard kunt u op elk moment (bedrijfs)donateur en een ‘Vriend van de Windlust‘ worden.

De komende periode houden we onze donateurs via o.a. deze website op de hoogte van de voortgang. Ook in de lokale media zullen we regelmatig inzicht geven in de voortgang.

Print Friendly, PDF & Email