Actueel 147 Stilstaande molens

Dat is schrikken. Bladerend door de NOS app kwam ik ineens deze foto tegen. Het is vrijwel direct duidelijk dat dit niet onze Windlust is. Maar ook dan is het pijnlijk om een molen in deze staat te zien. Zeker nu we zelf gedwongen zijn onze molen stil te zetten vanwege problemen met de roeden.

Het NOS artikel gaat over een breder probleem waarbij molens stil komen te staan vanwege problemen met de wieken. In de jaren 70 zijn er veel molens gerenoveerd en toen konden ze er weer vijftig jaar tegen. Maar dat is inmiddels ook ongeveer een halve eeuw geleden en her en der worden nu problemen geconstateerd. In het artikel staat “Roeden zijn een belangrijk onderdeel van de molen. Het zijn de twee balken die samen het kruis van de wieken vormen. In 2020 en 2021 braken plotseling roeden af bij molens in Goudriaan (Zuid-Holland), Schermerhorn (Noord-Holland) en Nieuw-Scheemda (Groningen).” Bijgaande foto is van de molen in Goudriaan.

Gelukkig zijn we er bij de Windlust op tijd bij. Door tijdig ultrasoon te meten hebben we vastgesteld dat er mogelijk een probleem is. En als de molen niet draait is de kans verwaarloosbaar klein dat er ongelukken van komen. Dus staat de molen nu stil. Dat is jammer maar bijgaande foto toont aan dat we de juiste beslissing genomen hebben. Zulke foto’s willen we hier niet maken!

Print Friendly, PDF & Email